Bron: Salland Centraal.
Ik kan me herinneren dat Ben Veldkamp in Luttenberg een naam met aanzien was. Hij had platenzaken, kende muzikanten en was een bekende DJ. Hieronder een stuk uit Salland Centraal. Meer info vind je op de site: http://veldkamp-producties.nl/
“Ik heb altijd dingen gedaan die andere mensen niet doen. En als ik de boel goed van de grond weet te krijgen, dan is dat een enorme kick.” Oud-Raaltenaar/Luttenberger Ben Veldkamp (61), heeft een opvallend cv. Van concertorganisator tot eigenaar van een kleine platenzaakketen en van DJ in dienst van Avro’s TopPop tot bandjesmanager. Nog steeds werkt hij in de showbusiness. Achter de schermen nu. Met zijn in Deventer gevestigde bedrijf Ben Veldkamp Producties BV organiseert hij exclusief voor de Benelux speciale optredens/commerciële activiteiten van kinderhelden.
Veldkamp, tegenwoordig woonachtig in Lochem, beschikt over de exclusieve licenties voor tv-programma’s als Sesamstraat, Bob de Bouwer, Shaun het Schaap, de Teletubbies en alle programma’s op Cartoon Network. Een activiteit met Bert en Ernie? Ben Veldkamp en zijn organisatiebureau regelen het. Een show van Kids for Animals? Inderdaad, diezelfde Ben Veldkamp. “Ik schat dat we vorig jaar zo’n driehonderd shows hebben georganiseerd en daarnaast nog eens zo’n vijfhonderd meet & greets.” Maar daar kennen de meeste mensen hem niet van. Nee, vanaf eind jaren zestig tot halverwege de jaren tachtig was Ben Veldkamp een veelgevraagd DJ. Hij was één van de weinige DJ’s die zijn naam mocht verbinden aan het ongekend populaire Avro’s TopPop. Bijna alle dancings en feesttenten van Nederland zag hij in die tijd van binnen.
Zijn wieg staat in Luttenberg, maar dat dorp was hem eigenlijk van jongs af aan al te klein. “Ik had niks met voetbal of met bier”, stelt hij. Het begon allemaal op zijn 18e. “Ik werkte indertijd bij de Roef in Raalte. Ik mocht de grammofoonplatenafdeling beheren. In die tijd kwam de popmuziek heel erg op in deze regio. En als je de verkoop wilt promoten, moet je zorgen dat de bandjes naar je toe komen. Dus ben ik maar aan het organiseren geslagen.” Het eerste door hem georganiseerde optreden was van ZZ en de Maskers in Zaal Reimink in Lemelerveld. “Het was een grandioos succes”, vertelt Ben. “En daarna kwamen er andere clubs en zalen met de vraag of ik niet ook iets voor hen wilde organiseren.” Het was het begin van een bloeiende carrière. Concerten van Santana, Them (met Van Morrison), Golden Earring en Uriah Heep, Ben organiseerde het allemaal. Wild werk, waarvoor je lef moet hebben. “Want soms won ik een ton op een avond, maar ik heb ook avonden gehad dat ik twee ton verloor. Ik heb er nooit slecht van geslapen. Als dat geholpen had, misschien wel, maar het helpt toch niet en ik zorgde er wel voor dat ik genoeg buffer had.”
Zo rond zijn 18e begon hij ook als DJ. “Ik had indertijd de band The Centaurs naar deze regio gehaald. Die speelden maar een uur. Dus moest er een voorprogramma bij. Dus ben ik er zelf maar met de draaitafels gaan staan. Dat was het begin.” Ben wist klussen binnen te halen bij Radio Noordzee en de Avro en belandde uiteindelijk op de lijst van de vaste DJ’s van de Avro’s TopPop Drive In Show. “Ik heb zelf mensen in dienst genomen voor de technische ondersteuning. Ik liet ook anderen voor mij draaien. In de toptijd had ik vier busjes aan het rijden door heel Nederland. En dan deed ik zelf in die dagen ook nog eens zo’n 350 shows per jaar.” Slopend werk met vele verleidingen. “Maar ik was een nuchtere oosterling. Ik hoefde niet zo nodig bij het Hilversumse clubje te horen. Drank en drugs waren aan mij niet besteed. Maar goed ook, want ik heb veel collega’s de goot zien in gaan. Tja, je komt op vele plekken en je krijgt van alles aangeboden!” En ondertussen stampte hij ook nog een kleine platenketen uit de grond. Het begon met de Walk In in Raalte en eind jaren zeventig had hij platenzaken in Nijverdal, Lochem, Almelo en Deventer. Begin jaren tachtig stortte de platenverkoop in en moest hij enkele zaken van de hand doen. “Maar in tegenstelling tot sommige geruchten ben ik nooit failliet gegaan”, stelt Ben. “Ik ben verder gegaan met de platenzaken in Lochem en Deventer.”
1985 Was een sleuteljaar in zijn leven. Ben besloot een punt te zetten achter zijn DJ-carrière. “Ik had nog twee platenzaken. Maar ik heb altijd heel veel dingen tegelijk gedaan en van alleen die twee platenzaken was ik niet gelukkig geworden. En toen werd ik benaderd door Willem Verbruggen. Dat was een kennis van me die in de licentiewereld zat. Hij had het nogal druk en wilde mij wel de rechten voor commerciële activiteiten van de Fabeltjeskrant verkopen. Ik had een aardig netwerk in het land, ik kende veel organisatoren, dus ik durfde het wel aan. Maar ik had geen idee waar ik aan begon. Samen met Willem ben ik naar een beurs in Amsterdam gegaan. Die beurs duurde drie dagen en er kwam niemand. En Willem bleef heel rustig: ‘Wacht maar, ze komen wel’.
Een kwartier voordat de laatste dag ten einde was, kwam er een vermoeide vrouw naar me toe. Of ik de Fabeltjeskrant deed. Ja dus. Of ik voor een grote winkelbouwer vijftig shows wilde regelen in het land. Ik wist niet eens wat dat allemaal moest kosten. En Willem vroeg me; ‘denk je dat ze er een half miljoen voor over hebben, dan moet je dat vragen.’ Ik heb de shows uiteindelijk weggezet voor 480.000 gulden. Dat was het begin.” Ben stortte zich volledig op de licentiemarkt. Halverwege de jaren negentig verkocht hij zijn laatste twee platenzaken om zich te concentreren op zijn productiebureau. “Ik ben nu bezig om mijn activiteiten af te bouwen. Het bedrijf zal worden overgenomen door mijn dochter en mijn schoonzoon. Ik voel niet de noodzaak om weer een enorm volle agenda te hebben. Nee joh, ik red me prima. Als het mooi weer is, staat mijn camper vlakbij. Dan haal ik mijn vrouw op en gaan we lekker de weg op!”