Het Hot Love Popfestival

In de oude manege aan de Butzelaarstraat komen op de eerste dinsdag van de bouwvakantie in 1971 honderden muziekliefhebbers af onder andere Mungo Jerry, Earth & Fire en Sandy Coast. Het Hot Love Popfestival in deze ‘Zandkoele’  blijkt geen lang leven beschoren, maar het verandert Luttenberg voorgoed in een zelfbenoemde  rockoase.

Volle bak, om maar in manege- termen te blijven. Het organiserende Jeugdgroep Aksie, dat zich tot die tijd vooral richtte op activiteiten voor de jongere jeugd, kreeg de smaak te pakken na die zonovergoten muziekdag in de zomer van ‘71. Dat de bands nog jaren later klaagden over zand in hun apparatuur mocht de pret niet drukken; de plannen voor een volgende volwaardige editie in 1974 werden reeds gesmeed . Drie jaar later trok er echter noodweer over Luttenberg, die eerste dinsdag van de bouwvak, waardoor het festival letterlijk in het water viel en Aksie op de rand van de afgrond kwam te staan. Het bleek het einde van Hot Love, maar het begin van een Aksie dat zich middels diverse inzamelingsacties profileerde als meer dan alleen een jeugdgroep. In eerste instantie om een definitief einde af te wenden, later om meer activiteiten te organiseren voor de Luttenbergse jongeren.

Muzikaal zette Luttenberg de groei echter door, in dorpshuis  Elckerlyc dat met name in de jaren tachtig landelijke bekendheid genoot als concertzaal. Jaren later kwam daar popfestival Lil’Hill bij, dat op zaterdag 13 juli zijn veertiende verjaardag viert met acts als Mozes & The First Born en Adam & The Relevants. Als enige rechtmatige erfgenaam van het Hot Love Popfestival. Niet meer in de ‘Zandkoele’ trouwens, daar tennissen ze tegenwoordig. En da’s maar goed ook: een racket is nadien ook makkelijker zandvrij te maken dan een versterker.