Are You A Lion

Boekingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: http://www.areyoualion.nl/

http://www.8weekly.nl/artikel/9581/are-you-a-lion-are-you-a-lion-goed-fundament.html

Are You A Lion is een jonge band die op de juiste momenten afwisseling en spanning aan hun songs meegeeft. Het debuut smaakt naar meer.

 

Are You A Lion streeft een ambachtelijke manier van werken na. Alle songs van het gelijknamige debuutalbum komen uit de eigen koker, maar daar blijft het niet bij. Het kwartet uit het oosten des lands heeft de plaat ook zelf opgenomen, bijgeschaafd en afgemixt. En dat allemaal in een oefenhok in het Overijsselse Luttenberg. Het resultaat mag er zijn.

Wapenfeiten
De doe-het-zelvers van Are You A Lion hebben een puik jaar achter de rug. Op Eurosonic en tijdens het reizende festival Popronde trok de band veel aandacht. Vervolgens verzorgden ze nog enkele losse optredens op festivals en waren ze tot twee maal toe in het voorprogramma van Saybia te bewonderen. Voldoende wapenfeiten om onder de vleugels van platenlabel Goomah Records met een volwaardig album aan een verdere naamsbekendheid te schaven.

De muziek van Are You A Lion valt het beste te betitelen als rootsrock, geschoeid op Amerikaanse leest. Benamingen als alternatief, indie en Americana liggen binnen handbereik en geven je het idee dat de jonge knapen er op uit zijn geweest om ‘oude mannen’-bluesrock te laten fuseren met hedendaagse populaire muziek. Ouwe wijn in nieuwe zakken zeg maar. Of zoals ze het zelf omschrijven: ‘Het is een melodieuze gitaarplaat met twaalf liedjes waarin geluiden uit zowel de wat oudere Amerikaanse muziek als de moderne indie/alternatieve hoek terug te horen zijn’.

Inspiratiebronnen
Het viertal heeft geen half werk afgeleverd. Alle uren die in het geknutsel zijn gestoken, hebben zo hun vruchten afgeworpen. De songs worden doorgaans gekenmerkt door een goede opbouw, prettig gitaarwerk, een lekkere cadans en het opvallend helder geproduceerde stemgeluid van zanger Tije Oortwijn. Het accent ligt op folk, pop en country, met beurtelings een galmende gitaar, een heerlijk rockend middenstuk of een desolaat klinkend intro in de belangrijkste bijrollen.

Are You A Lion lijkt daarmee op het eerste gehoor schatplichtig aan bands als Fleet Foxes, The Shins en The Zutons. In de verte althans, maar die vergelijkingen zijn in ieder geval beter te trekken dan die met Neil Young en Bob Dylan. Deze giganten uit de popgeschiedenis worden door de band aangehaald als inspiratiebronnen, maar muzikaal is dat nergens terug te horen. Dan heeft het ritmische tromgeroffel waarmee nummers als ‘Dangerous Summer’ en ‘Hounted Home’ beginnen meer verwantschap met Fleetwood Mac ten tijde van diens hoogtijdagen.

Goede basis
Het is echter niet alleen hosanna op dit debuut. Oortwijn is een prima zanger, maar zijn uitspraak van de Engelse taal wordt soms ontsierd door een Nederlandse tongval. De teksten van de songs komen wat obligaat en weinig verrassend over. De strekking komt niet verder dan het bezingen van relatieproblemen, een nieuwe start maken en mijmeren over het leven. Het aantal van twaalf songs is ook iets te veel van het goede. Over de gehele linie heeft Are You A Lion een prima album gemaakt, maar een echte uitschieter zit er niet tussen. Na driekwart van de plaat heb je het eigenlijk wel gehoord. Neemt niet weg dat met afsluiter ‘Through The Mill’ het beste voor het laatst is bewaard. De song dient als opmaat voor wat er in de toekomst allemaal nog volgen kan.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment